Savjeti ako kupuješ

Savjeti ako kupuješ

SAVJETI ZA KUPCE NEKRETNINA

 

Kupoprodaja stana ili kuće za većinu nas predstavlja jedan od najvećih ekonomskih poduhvata u životu. Kada koristite Agenciju za nekretnine NOVI DOM kao posrednika, možete biti sigurni da će se cijeli proces odvijati po zakonom propisanim pravilima što daje punu sigurnost kupcu. Ovdje ćemo predstaviti nekoliko najvažnijih savjeta za kupca kako bi proces kupoprodaje nekretnine bio što sigurniji.

 

  • Prvi savjet je siguran izbor posrednika. 

Trenutno u BiH imamo više različitih vrsta posrednika: fizička lica (u narodu poznati kao „torbari“ ili „mešetari“), pravna lica (agencije) i advokati.

  • Korištenje fizičkih lica kao posrednika je protuzakonito i kupcu ne daje nikakvu sigurnost zbog toga jer fizička lica ne snose nikakvu odgovornost u slučaju da kupac bude prevaren.
  • Pravna lica (agencije). Kako izabrati profesionalnu agenciju?

Stručnost uposlenika agencije, veličina agencije (broj poslovnica, broj uposlenika), kvalitet prezentacije nekretnina, broj nekretnina u ponudi, reference... su samo neki od faktora za korektan odabir posrednika. Kako bi se osigurali da posrednik ima zakonsko pravo da posreduje nekretninu imate puno pravo da zatražite na uvid ugovor između agencije i vlasnika, prije nego što započnete saradnju sa agencijom. Profesionalne agencije pri preuzimanju nekretnine vrše procjenu tržišne vrijednosti nekretnine, kako ne bi nudili nekretninu po nerealnoj cijeni, te provjeravaju vlasništvo nekretnine, kako bi kupcu ponudili nekretninu koju je sigurno poslovati.

 

  • Drugi savjet je vezan za direktnu kupovinu od vlasnika. 

Mane direktne kupovine su: 

  • Početna cijena je cijena koju je odredio vlasnika što nužno ne predstavlja tržišnu vrijednost nekretnine;
  • Pregovarate direktno sa vlasnikom koji je često emotivno vezan za nekretninu i „krut“ za pregovore;
  • Cijeli proces je dugotrajan, nesiguran i često neugodan;
  • Gubite sve prednosti koje Vam nudi profesionalna agencija: polaznu cijena koja je bazirana na tržišnoj procjeni vrijednosti nekretnine, provjerenu vlasničku dokumentaciju, prezentaciju nekretnine prije posjete nekretnini, organizacija i kontrola kupoprodaje, pomoć pri izboru finansiranja i osiguranja nekretnine, savjetovanje oko procesa kupovine, uknjižbe.. 

 

  • Treći savjet

Direktno se odnosi na BH građane u inostranstvu, koji ne posjeduju ličnu kartu ili BH pasoš. U tom slučaju je potrebno da se obratite matičnom uredu u opštini u kojoj ste rođeni kako bi dobili ispis rodnog lista i potvrdu o državljanstvu. Nakon toga slijedi podnošenje zahtjeva u lokalnom uredu CIPS-a za izdavanje lične karte. To možete uraditi u općini u kojoj ste rođeni ili u općtini u kojoj želite kupiti nekretninu. Kada predate zahtjev za ličnu kartu dobit ćete privremeni dokument; ispis na A4 formatu sa svim potrebnim podacima, brojem lične karte i Vašom fotografijom. Sa tim dokumentom možete kupiti nekretninu u Bosni i Hercegovini, tako da ne morate čekati na ličnu kartu (što može trajati cca.20 dana). Čitava procedura do dobijanja privremenog dokumenta na A4 formatu ne bi trebala da traje više od par dana.

  • Kada se registrujete u našoj bazi kupaca bit ćete uvijek među prvima koji saznaju za sve nove za Vas interesantne nekretnine u našoj ponudi kao i informacije iz oblasti nekretnina.