Kraj je godine, a mešetari i dalje mešetare

Kraj godine, završni računi, sumiranje rezultata, planovi za narednu godinu… a kao da smo juče planirali za ovu. Vrijeme brzo prolazi i dok se okreneš, naredna godina je u planu. Ali kad pogledamo iza sebe, mnogo toga urađenog, mnogo projekata realiziranih, nekretnina prodatih, rezervisanih, klijenata zadovoljnih…

Ali i svega ostalog.

Šta je to što bismo izdvojili ove godine? Šta nas je inspirisalo, vuklo da idemo dalje, davalo snagu i činilo sretnima? Mnogo nekih pitanja, lične motivacije, a kad sjedneš i razmisliš… doista, šta nas to još uvijek drži u ovom poslu?!

Ustaneš ujutru, popiješ kafu prije posla, sa nekoliko planova u glavi… teren, slikanje, pa analiza. Treba pregledati papire, pripremiti nekretninu. Sastanci, još sastanaka, analiza, tržište, klijent, još analiza, reklama, jedna, pa druga, pa treća, banka, teren, pokaži kuću, onda drugu. Hrana nekad u toku, a vi agent sedmice, sretni da posao ide.

Analizirate opet sebe, pa nekretninu, pa tržište, dobro je. Pokušavate da ignorišete loše komentare, mešetare i švercere. Pokušavate da se ne ljutite na sebe kad vam zasmeta objava na fejsbuku, nelegalna i protuzakonita, o reklami tuđe nekretnine, jer eto, čini neko nekome uslugu.

Ne smeta vam ni što ste polagali za licencu, ni što istu plaćate. Ni svi porezi, doprinosi, koje plaćate da biste se bavili ovim poslom.

Ma ne, ne smeta. Jede vas iznutra, ali niko ne radi ništa po tom pitanju, pa se pitate da li je vaše da počnete. I opet analizirate. Još neki čaj pred spavanje, pa sutra ponovo.  Jer dobro je, vi ste agencija koja dobro radi, jedina na ovom području, jedina s licencom.

I ne smeta vam opet ni novi neki post na fejsu, gdje tvoj drug Suljo čini uslugu svome kolegi, tako što reklamira njegovu kuću. Na prodaju je. Ne zna Suljo da mora da ima ugovor s prodavcem niti da ne može činiti usluge te vrste. Ne zna on ni da je to prodaja na crno, niti da za to ima kazna.

Sutra je novi dan. Još tri terena, analize tržišta, formiranja cijena, sastanaka, banke, pošte, teren, reklame. Imate povjerenje ljudi, klijenti vam dolaze, radite najbolje što znate, prodajete!

Suljo se žali kako svako danas postavlja pločice. Niko ga više ne zove, jer eto, pojavili se neki fol, s kursom. Rade i jeftinije. Suljo piše o njima statuse, žali se na cijenu, na vrijednosti, na zakon. On je prijavljen da radi pločice, oni nisu. Psuje. Potom dijeli nekretninu opet, i opet i opet.

U moru obaveza, koje svakodnevno obavljate, nije vam teško, jer vi ste to birali. Nisu nekretnine loše. Imati agenciju lagan je posao. Možda u priči. Čitate ih mnogo. Priča. O vama. O drugim agentima. O proviziji. O prevarama. O mešetarima opet. O Sulji.

I taman kad kažete sebi, kraj je godine, sumirati i početi otpočetka naredne, jer dobro je… Ima i zakona, i dobrih ljudi, klijenata, posla.

Klijent javlja da se zahvaljuje na uslugama, ali da ih više ne treba. Jer naišao neko, pa bi bez agencije. Dogovoriće oni. Nasamo.

I dalje vam ne smeta ništa, sem svega nabrojanog! I analiza, i teren, i papiri, i reklama, i razgovor i pokazivanje i analiza i …

Zašto još uvijek ovo radimo, kad je sve protiv nas!

Kraj je još jedne godine. Za nas jedanaeste. Još uvijek ustajemo ujutru, i teren, i kafa, i analiza, i papiri, i još jedan klijent, i još jedan Suljo, i nekretnine, i prodaja, i provizija i mešetari, i crno tržište…

Preživjećemo sve to. Još 11. Još 111. I dalje smo jedina certificirana agencija na ovom području. I volimo svoj posao. I vjerujemo u zakon. Biće jednom. Neće ni Suljo vazda pisati statuse. Staće neko i tome na kraj! Uvijek ima onih koji će znati koristiti prave usluge. Jedine vrednovane i korisne.

Kraj je godine. I dok pljesneš dlanom o dlan…naravno, Novi dom proda vaš stan ;)

Sva prava pridržana, NOVI DOM Agencija za nekretnine ©

29.11.2022.godine, 14:23h