Iznajmljivanje stanova i dalje je ubjedljivo najbolji biznis u Banjaluci, bez obzira na to što svake godine ima sve ..." /> Novidom

Nema krize za stanodavce u Banjaluci, uređene garsonjere 500 KM mjesečno

Iznajmljivanje stanova i dalje je ubjedljivo najbolji biznis u Banjaluci, bez obzira na to što svake godine ima sve manje studenata, jer podstanari su sve češće mladi bračni parovi.

Gradilišta, nove zgrade, pa i cijela nova naselja, raspoređena su po cijeloj Banjaluci, a kranove možemo vidjeti na svakom ćošku.

Sudeći po broju rasprodatih stanova niko ne bi rekao da je kriza i da ljudi nemaju ni za gorivo, međutim, stvarnost je ipak malo drugačija.

Stanove kupuju oni koji imaju novca, kako bi ih izdavali onima koji nemaju.

Najbolje mušterije su svakako studenti, kojima su na raspolaganju stanovi od 250 pa do 500 KM.

Studentski dom može da primi oko 1.500 studenata, a na fakultetu ih je ukupno oko 15.000.

Te brojke su odlična podloga za biznis izdavanja stanova koji već godinama funkcioniše i sudeći po pričama studenata, jedini opstaje.

“Tražim stan već dva mjeseca i nikako da nađem nešto pristojno, a ne tako skupo. Prošle godine sam živjela sa drugaricom i plaćale smo po 200 KM, plus troškove režija, ali za mene samu je to previše novca” – priča Minja Savić, koja kaže da su garsonjere najskuplje.

Kaže da je računala da će sa dolaskom manje studenata u Banjaluku, i cijene stanova biti manje, međutim, ipak nije tako.

“Hiljadu studenata manje imamo posljednjih godina, a i dva paviljnom doma nisu u funkciji, ali stanovi se ipak izdaju na sve strane, još i cijene rastu” – rekla je Minja.

Cijena stanova za iznajmljivanje u Banjaluci, u posljednjih pet godina, viša je za 50 do 100 KM, a za one koji hoće da žive sami u lijepo uređenim garsonjerama, to zna koštati i do 500 KM.

“Izdajem malo veću garsonjeru, moderno uređenu, sa svim kućanskim aparatima, a cijena je 500 KM. Ljeti kada nema studenata izdajem kao „stan na dan“, a zimi uvijek neko iznajmi” – rekla nam je gospođa iz oglasa.

Iz razgovora sa vlasnicima stanova, saznali smo da pored studenata podstanari sve češće postaju mladi bračni parovi, koji nemaju novca za sopstveni stan.

“Jednosoban stan, solidno uređen, udaljen 20 minuta od centra dajem za 450 KM, a podstanari moraju još da plate troškove režija. Ranije su tu živjela tri studenta, a sada sam odlučila da stan izdajem mladim parovima. Uredniji su i sigurniji” – kaže Rada, koja izdaje stan od 40 kvadrata na Starčevici.

Tako su pored studenata, ciljna gupa stanodavcima postali i mladi parovi koji u Banjaluku dolaze iz drugih gradova Republike Srpske, a još nemaju uslove da dignu kredit i kupe sopstveni stan.

Stručnjaci kažu da mladi parovi u iznajmljenim stanovima žive i po deset godina, koliko im nekada treba da postanu kreditno sposobni, kako bi mogli preći u svoj stan.

„Stan na dan“ konkurencija

Mnogi stanodavci shvatili su da se više isplati izdavati stan na jedan ili dva dana i to naplatiti 50 KM, nego ga izdavati mjesečno za 350 ili 400 KM.

Tako da je ovaj činjenica još više doprinijela tome da potražnja stanova za iznajmljivanje na duži period bude veća od ponude.

“Zvala sam nekoliko vlasnika i pitala da bi nam iznajmili stan za 500 KM, mjesečno, ali neće ni da čuju. Kaže da on taj novac može da zaradi za desetak dana i da mu se to mnogo više isplati” – ispričala je naša sagovornica.

 

Izvor: Srpskainfo/ Nataša Telebak